Риболовците обявиха война на арендаторите

Пловдивски риболовци обявиха война на арендаторите на язовири. Специално сформиран инициативен комитет направи подписка за промени в закона за рибния ресурс в България. Хиляди рибари подкрепиха исканията на инициативния комитет.

1. Да не се отдават язовирите с национално значение под каквато и да е форма на частни лица и фирми с цел промишлен риболов.

2. Да се дадат пълни контролни функции на БЛРС и горските стопанства върху промишления риболов.

3. Да се уредят правата на водните стопанства върху улова на риба.

4. Да се забрани уловът на риба с всякакъв вид мрежи в язовирите с национално значение и реките. В писмото апел, съпътстващо подписката, риболовците алармират за поголовното унищожаване на рибния ресурс в Пловдивско. Драстичен е случаят с яз. „Пясъчник“.

Три моторни лодки с по 1000 м мрежи ежедневно вършеят из язовира.

Толстолоб, шаран и бяла риба вече не са така често срещани, както по-рано. По същата схема се обезрибяват десетки водоеми в региона – „Брягово“, „Мечка“, „Чернозем“…

Арендаторите ловят риба, но никой от тях не зарибява, въпреки че това е основно изискване във всеки договор за аренда. Постоянно на Четвъртък пазара се продава уклей, ловен пред очите на риболовците в дупката на яз. „Пясъчник“. Продавачът заяви пред репортер на „Пловдивски риболовец“, че рибата е от яз. „Кърджали“, но отказа да покаже фактура. Какво обаче прави Общинската полиция и данъчната администрация по този въпрос? НИЩО!

По водоемите ситуацията вече излиза извън контрол. Нееднократно риболовци и арендатори се хващат за гушите. С безкрайна наглост мрежите се пускат пред въдиците на риболовците и никой не смее да каже нищо.

За съжаление обаче няма закон, който да ограничава арендаторите при улов на риба, твърди началникът на отдел „Риболовен надзор“ към агенцията по рибарство и аквакултури г-н Петър Начев. Според него арендаторите могат да ползват всякакви видове мрежи целогодишно с изключение на размножителния период.

Тази ситуация обаче не устройва пловдивчани. Ако не бъдат предприети крути мерки, инициативният комитет заяви, че ще подпалят риболовните си билети на площада пред кметството. Ако и това не помогне, рибарите заявиха, че ще залеят Районния съд с граждански дела срещу арендаторите.

За „Пясъчник“ обаче нещата можели да се променят. Според новия закон за водите той е един от 51-те язовири, публична държавна собственост, които преминават под егидата на Министерство на околната среда и водите. До момента водоемът беше собственост на земеделското министерство и фигурираше в активите на дружеството „Напоителни системи-север“. Въпросното дружество е сключило договора за аренда на язовир „Пясъчник“, който е странно изгоден за наемателя.

В най-скоро време обаче „Пясъчник“ ще бъде отписан от активите на дружеството и ще стане язовир само и единствено за спортен риболов. Ако все още има какво да се лови!

02.2001г

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.