Световно първенство в Италия

Световно първенство в Италия

Световно първенство в Италия

Отчет за провала на Франция от Никола Беру

Трудно могат да се намерят водоеми с по-равни брегове…

Световно първенство в Италия
Световно първенство в Италия

Какво е истинското ниво на отбора на Франция ? Как стана така, че само за три-четири години слязохме от челните места до дъното на таблицата? Можем съвсем закономерно да си поставим този въпрос след новия провал от все още неотзвучалото световно първенство. Разбира се, ще се опитаме да анализираме ситуацията по възможно най-обективния начин, но преди това нека се върнем към това как се развиха нещата на световното първенство на нациите.

1ви манш
Англичаните на шкарпа
Месеци преди състезанието се въртяха доста притеснения около самото състезание. Всъщност, въпреки масивните презарибявания (множвество десетки тонове каракуди и шарани), рибите въобще не бяха активни и рибарите, които бяха тапи, реализираха направо незначителни резултати.

Каналът Spinadesco е особено привлекателен и подходящ за международно състезание: праволинейни брегове, равна ширина и дъно, които дават вид, че осигуряват отлична еднаквост (но ще видим, че на практика това не е винаги е точно така). Освен често срещаните в Италия каракуди и шарани, в канала има и популация платики от всякакви размери, както и многобройни бибани, а също и распери, които за малко никой да не забележи … освен онези тарикати, англичаните
Както и да е, още при първите тренировки рибарите бяха наясно: рибите се бяха закотвили в определени зони, но затова пък бяха повече от очакваното, най-вече платики и скимери, което беше добре дошло за противниците на италианците, които не са никак лесни, особено когато преобладават каракудите. Затова пък в навечерието на първия манш в лагера на френския отбор не цари оптимизъм. Още повече, че отборът така и не се възползва както трябва от седмицата за тренировка и всеки от членовете на отбора си правеше малко каквото си иска. На пръв поглед, като цяло отборите имаха в общи линии една и съща стратегия : масивно захранване в началото и след това редовно подхранване със слепени бели червеи (за шарани и каракуди) или смес от земя и фуйл (за платики). Като се вгледаш отблизо, обаче, тактиките не са чак толкова стереотипни. Особено при англичаните, които още отначало редовно захранваха с щипка бели червеи на 4 m от брега.

Който ги познава, знае, че това не беше за да ловят бибани ! Получихме потвърждение след около час и половина, Първо Стив Гарднър, а след това и Дес Шип кепчосаха няколко големи распери и платики , уловени по този начин именно досами брега. Това доведе до приповдигнато настроение в техния сектор и екипът на Англия излетя към лесна победа. За разлика от тях, на италианците хич не им беше до празник защото първия ден се класираха едва на осмо място. Платиките бяха по-малко, отколкото се очакваше – отгоре на всичко ! – тяхната тактика на захранване не беше добре адаптирана за шарани и каракуди.

А за още по-голямо учудване, отборите, които сме свикнали да виждаме в дъното на таблицата, ловко се измъкнаха от затрудненото положение Сан Марино е на второ място, Швеция – на четвърто, шотландците – пети, а ЮАР – на девето! За разлика от отбора на Сан Марино, който има предимството добре да познава мястото, трябва да признаем, че жребият изигра роля, която никак не е за пренебрегване. И къде е френският обор във всичко това? Със същото учудваме установяваме, че именно Беноа Пелегрино е избран да участва по заместване. Не стига, че още от началото резултатите на Франция са отчайващи, ами отгоре на всичко и този състезател от Южна Франция, който е свикнал да лови на бял червей шаран и каракуди в топли води.Фабиен Карара и Пол-Луи Лафон (Paul-Louis Lafont) са издигнати до титуляри на първия им международен мач, да но едва ли това им е от полза , като се има предвид сегашното състояние на отбора на Франция … Именно Пол-Луи наследи сектор А и се класира на 29-о място. Е, да , наистина изглежда, че рибите са се оттеглили в горната част на сектора, но опитни рибари щяха да се справят доста по-добре в тази зона. Наистина не е много положително да се прави дебют при тези условия ! В сектор B нещата се развиват малко по-добре и дори би могло да се каже,че деветото място на Ерик Любен (Eric Lubin) е добър резултат, като се има предвид, че рибите изглежда се бяха концентрирали в другия край на сектора. Същото се отнася и за Дидие Даланоа ( Didier Delannoy) – петнайсети на номер 12 на сектор С, като се има предвид, че по-големи резултати имаше едва от номер 20 нагоре. Последните два сектора бяха направо фатални за френския отбор: Диего да Силва( Diego Da Silva) – 29-и и най-вече Фабиен Карара – 26-и, като се има предвид, че южноафриканският му съсед спечели сектора – още повече влошиха положението. Накрая на този първи манш трикольорът беше на 24-о място. След европейското първенство в Република Чехия и световното в Унгария миналата година, това е най-лошият резултат, който някога е регистриран от отбора на Франция.

2и манш
Много малко стръв
Френското крило, Беноа Пелегрино (Beno?t Pellegrino ) сменя Диего да Силва, но сценарият ще се повтори. Жребият пак не пожали нашите представители, но и те въобще не си бяха извадили изводи от предния ден. Напълно демотивирани и отчаяни (и как няма да са!), всеки продължи да си прави каквото си знае и на никой не му и хрумна да захрани на шкарпа. Няма как да е се запитаме какво толкова щяха да рискуват ! От своя страна италианците се опитваха да наваксат изоставането си. Въпреки 21-о място на Якопо Фалсини (Jacopo Falsini ) (който си взе урок от Стив Гарднър, спечелил сектора само два участъка по-нататък), те печелят този втори манш и спасяват честа си с бронзов медал отборно. И другите големи отбори, поставени натясно през първия манш също настроиха мерника (коригираха поведението си) – Унгария дръпва на пето място, Белгия – на седмо, а Португалия и Нидерландия са съответно девети и десети. По този начин те доказват, че дори и несъмненото влияние на жребия, не може да обясни 23-ото място на Франция.

Подреждане на първите 10 в индивидуалното класиране
Място Име Държава Общо точки Общо тегло
1 Raison William
Уилям Рейзън Англия 3 23,530 kg
2 Wheeler Willy
Уили Уилър Ирландия 4 15,760
3 Gardener Steve
Стив Гарднър Англия 4 15,530 kg
4 Bredereck Ren?
Рене Бредерек Германия 5,5 19,780 kg
5 Selva Massimo
Масимо Селва Сан Марино 7 23,430 kg
6 Pergreffi Luca
Лука Пегрефи Чехия 7 12,100 kg
7 Sorti Gianluigi
Джанлуиджи Сорти Италия S 22,430 kg
8 Kaminsk? Wojc?ech
Войчех Камински Полша 8 15,870 kg
9 Yulian Yordanov
Юлиян Йорданов България 9 13,400 kg
10 Isel? Jean-Jacques
Жан-Жак Изели Швейцария 9,5 19,410 kg


При два манша и пет рибаря целият свят се разпредели по местата при доста деликатни условия. И ако победата на англичаните е безапелационна, тя се дължеше не само на по-благоприятни места в някои от ключовите сектори по време на първия манш, но най-вече и на перфектен избор на тактики. По време на този втори манш аз успях да наблюдавам за около два часа и половина (включително и подготовката) Уилям Рейзън . Като се има предвид жребия му (голям номер в сектор C) и неговия талант, се съмнявах, че ще изпусне подобен случай за да спечели своята първа международна титла в индивидуалното класиране. Така че успях да анализирам в детайли не само неговата стратегия на захранване, но и на риболов. В началото Уилям започна като хвърли 18 топки от някаква доста тъмна смес, съдържаща земя. Но най-интересната и особена част на това захранване беше, че топките не съдържаха никаква стръв, нито животинска, нито растителна. Даже и царевица … нищо ! След това той сложи в купичката четири топчета от същата смес, но с малко фуил, след това две не по-големи от орех топчета слепен бял червей. Покрай брега (отново с купичка) той сипа малко мъртви бели червеи за да не могат да се търкалят по наклона на циментовата стена. От началото на сесията, както и по-късно, Уилям захранваше с прашка 1,5 м назад спрямо върха при участъка навътре в канала и на ръка до бордюра. След всеки уловен шаран или каракуда той пренареждаше участъка с малко колкото орех топче от слепени бели червеи, но никога след платика или скимер. Едва през последния час той сложи малко фуйи в купичката. Накрая пресметнах, че не беше използвал повече от половин литър бял червей и четвърт фуил.

Това не му попречи да свърши втори в сектора с над 10 кг риба. Тази тактика да се използва правилното количество захранка, според мен е една от най-силните черти на английския отбор. По-голямата част от останалите рибари, които наблюдавах, хвърляха по една голяма топка слепени червеи след всеки улов и това беше наистина прекалено. Има над какво да се замислят всички останали нации, особено французите, защото са си набили в главите, че „колкото повече хвърляш, толкова повече риба ловиш”. Това е също и порочното действие на ограниченията. Понеже са непрекъснато ограничени в количествата стръв, френските рибари направо не знаят какво да правят когато имат на разположение по-голямо количество – те до такава степен са свикнали да използват цялото количество жива стръв, че въобще не им хрумва, че могат да използват само малка част от позволеното количество.

А сега накъде?

Накрая на този втори манш открих няколко члена от френския екип в хотела. Те бяха много отчаяни и доста време обсъждахме риболова. Без изобщо да разбира какво се е случило, един от тях ми зададе следния въпрос, който преди 3-4 години бих сметнал за невъзможен: « Ама какво става?… Наистина ли сме толкова зле ?». Побързах да ги успокоя. Проблемът не е толкова в техническото ниво на нашите риболовци, а в начина, по който работят и се подготвят. Както им казах: «Не че не можете да направите всичко онова, което Уилям направи днес. Трудното е не да се направи, а да се знае, че трябва да бъде направено ».

Какви изводи могат да бъдат направени от тази трета, мъчителна загуба на отбора на Франция в голямо международно състезание ? Едни и същи причини имат един и същи ефект и не бих искал да се повтарям. Вече от доста години се опитвам да изброя различните точки, които смятам, че са причина за неуспеха. Дори се опитах да получа отговори. За нещастие, така и не ги получих и федерацията предпочете да възприеме политиката на щрауса.
Крайно отборно класиране

Крайно отборно класиране
Място Pays Общо точки Общо тегло
1 Англия 75.0 74,500
2 Сан Марино 104.0 63,810
3 Италия 109.0 70,000
4 Чехия 119.0 51,540
5 Унгария 128.0 53,210
6 Уелс 13O.0 46,980
7 Белгия 137.0 44,140
8 Швейцария 150,5 48,100
9 Португалия 151.0 45,860
10 Нудерландия 153.0 41,570
11 Шотландия 155.0 40,050
12 Германия 163.5 45,450
13 Словакия 168.0 39,830
14 Швеция 174.5 39,440
15 Полша 177.5 40,060
16 Русия 180.0 38,020
17 Черна гора 185.5 35,460
18 Ирландия 189.0 37,300
19 Австрия 191.5 36,550
20 Словения 194.0 34,950
21 България 197.0 35,330
22 Дания 197,0 33,670
23 Франция 198.5 33,510
24 Испания 200.0 33,420
25 Румъния 203.5 31,200
26 Украйна 204.0 33,970
27 ЮАР 208.0 33,250
28 Люксембург 216,0 31,540
29 Сърбия 233.5 26,490
30 Латвия 235.0 26,680
31 САЩ 245.0 29,070
32 Босна 247,0 23,300
33 Хърватска 257,5 22,670
34 Финландия 258.5 23,030
35 Македония 291.5 16,570
36 Нормандски острови (Ла Манш)
299.5 14,830
37 Норвегия 303.5 13,970

Ама, че каша ! Нещо по-лошо, принудени да оставим нещата да вървят на все по-зле, ние се оказваме в доста сложна ситуация, с която не можем да се справим само с дребни мерки или със смяна на капитана. Лошите резултати на френския отбор са само отражение на лошото състояние на състезателния риболов в нашата страна. Спорт, който така и не съумя да се обнови, да привлече нови риболовци, който живурка на стара слава и съвсем естествено вижда как активите му се изхабяват. В края на 2008 г. нов управленски екип ще поеме федерацията. След осемгодишен мандат Жаки Дюпюи (Jackie Dupuis) изглежда ще предаде поста (само една единствена листа е представена досега) на Жак Гупил (Jacques Goupil) , настоящ вицепрезидент и касиер на федерацията. Дали последният ще промени политиката, за която е имал принос досега и ще пусне ли вятър в платната на федерацията ? Още е прекалено рано да се каже и аз няма да пропусна да взема интервю от бъдещия президент за да може той да разкрие повече детайли за своите цели и проекти след като бъде избран. Има доста неща за оправяне. Едно от основните неща е да се опита да увеличи активите. За целта трябва без колебание да направи промоция и да стане спортният риболов по-атрактивен. Това трудно ще стане без напълно да се промени структурата и организацията на състезанията и шампионатите в нашата страна. Те трябва да станат не само по-широкодостъпни за публиката, но и за да може френският отбор да намери по-бързо пътят към победата защото именно отборът може да има преимуществена роля за атрактивността на нашия спорт, особено пред най-младите. Има много полета за действие, като някои от тях произлизат от самите членове на федерацията. Жан-Пиер Мисри (Jean-Pierre Misseri), например, предлага например да се пресъздаде системата за класиране от тениса за да може да се създадат категории, а не на неделните състезания някой млад, неопитен и недобре екипиран рибар да се да влезе в директен сблъсък със световен шампион ! Догодината световното първенство ще се състои в Нидерландия и вече говорихме надълго за това с Ян Ван Шендел, който по понятни причини доста добре познава мястото и смята, че е доста благоприятно за французите. Фаворити, естествено, ще бъдат англичани, белгийци и холандци, но трикольорите ще имат да заемат място, достойно за репутацията им. Можем само да се радваме, но нека се надяваме, че уверенеотта в добрия резултат няма да попречи на предстоящите реформи. Вече загубихме доста време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.