Уил Рейсън – риболов на шарани с ваглер

Уил Рейсън - риболов на шарани с ваглер

Уил Рейсън - риболов на шарани с ваглер

Когато времето е хубаво, големият ваглер е най-добрият метод за риболов на шаран

Този месец най-добрият ас на Teem Daiwa – Уил Рейзън, обяснява как да се разпознаят правилните условия и как да се подхранва, за да се задържи шаранът достатъчно дълго. Дали това е начин на хвърляне и чакане на перото да потъне, това скоро ще се разбере.

Уил Рейсън - риболов на шарани с ваглер
Уил Рейсън - риболов на шарани с ваглер

Големият ваглер е станал неразделна част от нашата родна риболовна сцена в познатия сезон, но да знаеш кога е печеливша система, е тайната на успеха му. Понякога рибата избира да се държи на далечни дистанции, отвъд дължината на щеките и малките ваглери, тя се храни на повърхността и отхвърля метода на дъно. За мен големият ваглер е плувка между 10 и 25 грама и в повечето от случаите по-голямата е по-добра. Причината е, че размерът и формата на ваглера правят пляскане при падане във водата, което прилъгва шараните да мислят, че се хвърля храна на мястото. Шараните често се заблуждават от тази тактика и затова много рибари използват пляскането в редица методи за риболов на шаран.

Номерът е да се представи стръвта с куката на късо разстояние под перото, така че тя да хваща рибите в най-горния слой до повърхността. Идеята е да хвърляш, да изпляскаш и да се надяваш, че рибата ще се привлече от шума, приличащ на падаща храна, и ще намери стръвта.

Захранване

Разбира се, за да окуражиш рибата да кълве, храненето близо до повърхността с редовни топки подхранка и слепени червеи определено помагат. Възможно е да привлечете и риба само с пляскането на перото и кука със стръв, но където е разрешено захранването, то трябва да бъде направено. В противен случай вашите конкуренти ще ви дръпнат рибата.

Как аз знам, че днес е правилният ден за риболов с голям ваглер и че няма да пропусна да хвана риба с този метод.
1. Когато рибата се храни далече и в горния слой на водата.

2. Когато водата се затопли, рибата естествено започва да плува до повърхността. Това обезсмисля федера и риболова с щека на дълбоко. Така остават методите като много дългата щека или лекият ваглер.
3. Когато шараните живеят в малко езеро, те често се движат в средата и на плитко. Разбира се, винаги има риби на по-близка дистанция, но при тези условия вътре има много повече. Дължината, на която ще ловя днес, е около 45 метра. Времето е топло. Рибите се виждат на повърхността. Но бих предпочел да има по-малко вятър. Вятърът в повечето случаи избутва рибата в по-долния слой на водата. А колкото по-горе са те, толкова е по-добър този метод.
Моята подхранка е Sensas carp 3000, 1 кг Sensas grilled hemp и 1 кг червена галета. Галетата олекотява подхранката, което е важно за тази смес, когато трябва да бъде хвърляна на дълга дистанция и да се разпадне на облак при допир с водата.

Sensas 3000 дава избирателна способност, тъй като по-големите частици ще съберат по-голям шаран, а цялата захранка става активна благодарение на печения обогатен коноп. Защо се опитвам да избягвам смес, която ще потъне на дъното? Тя трябва да се разпръсне при удара с водата, но има тънка линия между намокрянето на захранката, така че да можеш да я стиснеш лесно и да я хвърлиш, без да се разпадне във въздуха. Моят съвет е да добавяте по малко вода, ако я преовлажните, тя се скапва.

Топката е готова, когато може да се стисне достатъчно, за да я подам с прашката. Но ако я стисна между пръстите си, тя ще се разпадне на парчета отново. Това е светла смес и тя е по-атрактивна за рибата в горния слой. Тогава аз добавям обичайните частици: две шепи коноп на зърна, като мазнините на конопа дават активността на сместа. Даже ако падне на дъното, мазнината продължава да излиза на повърхността и да привлича риба. Тогава добавям около две шепи какавида. Не искам шаранът да бъде прекалено зает с облака на захранката. Освен подхранката много важни са и червеите, слепени с лепило. За да приготвя моите лепкави червеи, ще слепя 1 кг бял с 300 грама червени червеи. Слагам ги в тавичка. Те трябва да са много чисти, за да работи лепилото правилно. Аз използвам Sensas ванилия, но преди това ще ги овлажня с вода от пулверизатора. Добавям лепилото, след като мине малко време, за да се навлажнят равномерно. Трябва да се внимава с водата, да не се прекалява. Прашката трябва да е с меки ластици.

За подхранката също е нужна прашка с по-меки ластици, за да пръсне топката. Ако вятърът се усили обаче, ви е необходима прашка с по-твърди ластици, за да храните на едно място.

Такъмът

Работя с два такъма. Започвам с 12 г Drendn, също имам и 16 г Milо. Това е най-малкият размер ваглери, които използвам през тези дни, защото, както казах, пляскането привлича рибата. Също така в силен вятър голямото перо прави хвърлянето по-лесно. 12-грамовият ваглер е за дълбочина 1 м, а по-тежкото е на 1.8 м. Второто съм го направил в случай, че вятърът се увеличи и рибата слезе по-дълбоко.
Когато искате да ловите добре на далечно захранено петно, имате нужда от плувка, която в 9 от 10 пъти ще попадне там, където искате. Основно влакно – 0.18 мм. Перата са на малки вирбели. Преди повода се монтира задължително вирбел, 16 номер кука на Drenan.

Моят режим на хранене включва хвърляне на редки топки подхранка, точно след хвърлянето рибата се насочва по посока на шума, където пада ваглерът, и вижда облака Първата частица, която атакува, е куката със стръвта. На следващото презамятане хвърлям топка червеи с лепило на същото място. Така отвличам шарана от хранителния облак на подхранката. Закопчавам с дюзена на 1 м дълбочина. Имам четири шарана за първите 10 минути.

Захранвам 6 м преди мястото, където пада плувката – няма много риби в горния слой, което се дължи главно на вятъра. Мястото завира от хранещи се риби. Тогава кълването става рязко и бързо.

Засичането

Антената на перото ми е оцветена във всички цветове, така че виждам всяко кълване, независимо от времето. Кълването се изразява в рязко потапяне. Засичам веднага и рязко, но не силно, тъй като рибата е опънала вече влакното и има опасност да скъса. След около 25 минути спирам да храня с червеи, тъй като рибата ми намаля и смятам, че червеят я вкарва на по-дълбоко.

Продължавам само с рехава храна. Пет минути по-късно рибата се вдигна отново в горния слой.

При тихо време щях да спра захранката напълно. Рибата обаче започна да бяга след 90 минути. Ограничих захранката на 1 топка през хвърляне. Рибата започна да кълве по-чувствително, чакайки изпляскването на перото.

След като отново рибата започна да бяга, опитах друга тактика. Четири последователни топки и след това затишие. Това проработи. Не хранех, докато пипанията не спряха. Това си пролича по завъртането на дребни риби, хванах една малка червеноперка. Захраних отново с 4-5 топки и започнах пак да ловя шараните. Завършвам с 31 шарана за 4 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.