Риболов на щека от Боб Нуд – част 2

Риболов на щека от Боб Нуд

Риболов на щека от Боб Нуд

МОНТИРАНЕ НА АМОРТИНАЗОР

И така, вие вече сте си купили новата щека. Сега е ред на четирикратния световен шампион да ви обясни как се монтира ластикът на топсета. Ако вие внимателно сте чели предишната глава на книгата, вие вече знаете на какво да обърнете внимание при закупуването на щеката.

Риболов на щека от Боб Нуд
Риболов на щека от Боб Нуд

Следващата критична точка е оборудването на щеката с правилно натегнат ластик. Ластикът трябва да бъде подбран, като се вземе предвид типът на вашата щека, както и от размера риба, която се готвите да ловите. Например ще бъде пълна глупост, ако сте си купили шаранска щека и монтирате ластик 0.9 мм на първо коляно. Така всеки шаран ще ви разпъне ластика до краен предел и ще ви скъса кордата, а ако тя е достатъчно здрава, ще скъса ластика ви. Общото правило е: най-тънките ластици – 0.6-0.8 мм, се монтират на първо коляно за риболов на ситна риба. Малко по-дебелите – 0.8 – 1 мм, на второ коляно. От 1.2 мм нагоре се монтират на трето или четвърто коляно. В колкото повече колена е монтиран амортизаторът, толкова повече ще се разтяга вашият ластик и риболовът ще е по-лесен. Например за едра риба, която рязко се дърпа, е по-добре да монтирате ластика на трето коляно. Освен това обаче ластикът трябва да бъде и добре натегнат, за да изпълнява основната си цел – изморяване на рибата. В противен случай един двукилограмов шаран ще се наложи да го вадите с часове.

НЕОБХОДИМИ ПРИСПОСОБЛЕНИЯ

За оборудването на вашата щека са ви необходими няколко неща. На първо място, ластик. В магазините се предлагат различни размери и на различни фирми – COLMIC, MIDY, TRABUCO… Едни от най-добрите обаче са силиконовите ластици на фирмата MAVER. Те са значително по-тънки и много по-еластични от останалите. Необходимо е да притежават и вдевачка. Това е приспособление, с което се прекарва ластикът през върха на щеката. За да бъде защитен ластикът от острите ръбове на карбоновия връх, се използва специална втулка, която се монтира на върха. На пазара се предлагат два вида: такива, които се вкарват вътре във върха, и които се надяват от външната му страна. Освен това ви е необходима и стълбичка, която да фиксира мястото, където ще се застопори вашият ластик в секцията. За съединяване на ластика с такъма се използва конектор. Най-популярни са конекторите на фирмата Stonfo. Има и други начини за привързване на такъма към ластика, но за тях ще разкажа по-късно.

Не на последно място ще ви е необходимо нещо, с което да отрежете върха на щеката. Това може да бъде фина пиличка или ножовка със ситни зъби. Ще ви потрябва също така ситна шкурка и секундно лепило.

1. Независимо от дебелината на ластика, първо трябва да се уверите, че той свободно преминава през втулката. По възможност ластикът трябва да преминава плътно през втулката, като по този начин ще се предпази самият той, както и коляното от мръсотия.
2. Прекарайте ластика през върха и отрежете дотам, където влиза втулката.
3. Капнете на втулката капка секундно лепило, като внимавате да не попадне вътре във върха.
4. Преди това загладете краищата на върха с фина шкурка.
5. Прекарването на ластика през върха става с вдевачка (DIAMOND EYE THREADER). Прекарайте върха през отверстието на вдевачката и издърпайте към тесния край на коляното.
6. Премерете стълбичката и я отрежете в зависимост от това, на кое коляно искате да ви бъде монтиран ластикът. Трябва да вземете под внимание и това, че следващото коляно влиза навътре, така че стълбата трябва да бъде поне на 5-6 см навътре. Вържете в края на стълбичката корда, за да се вади по-лесно след риболов.
7. Вържете конектора на върха на ластика, като преди това овлажните ластика. Така възелът ще стане по-здрав.

МОНТИРАНЕ НА ТОПСЕТ С ВЪТРЕШНА ВТУЛКА

1. Подберете втулката така, че вътрешният отвор да съвпада възможно най-точно с диаметъра на ластика. Това няма да позволи върхът да се пълни с вода, както и да попада мръсотия вътре, но ластикът трябва да преминава свободно през отверстието.
2. Премерете колко трябва да се отреже от върха на щеката. Режете внимателно с ножовка с малки зъбци и заоблете краищата с фина шкурка. По-добре режете по-малки парченца, за да имате възможност да отрежете още, ако се наложи.
3. С капка секундно лепило залепете внимателно втулката за върха. Внимавайте да не попадне лепило в отверстието на самия връх.

ЗА ВТУЛКИТЕ

Да се върнем към втулките. Както казах, има два вида втулки – вътрешни и външни. Аз предпочитам да използвам вътрешни втулки. Те се монтират вътре във върха и не пречат нито на ластика, нито на кордата. Единственият недостатък на този тип втулки е, че ще трябва да отрежете по-голяма част от върха на вашата щека, особено ако се наложи да монтирате по-дебел ластик.

От друга страна, при използването на външна втулка няма да се наложи да режете толкова много от вашия връх, а това понякога може да се окаже много полезно, ако се налага да напипате някой ръб на дъното.

Външните втулки са за предпочитане при използване на по-дебели ластици.

При използване на външна втулка има един много сериозен проблем. Тъй като втулката е върху самия връх, много често при риболов с много лек такъм кордата се оплита във върха. Това пречи на ластика да работи както трябва и при по-едра риба нейните удари се предават директно върху върха. Това може да ви коства много, ако рибата е голяма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.