Дарън Кокс – риболов на платени водоеми

Забраната за риболов е в сила от 10 април

Представяме Ви един излет на легендарния Дарън кокс, който ще ви даде няколко ценни съвета за риболов на арендовани водоеми.

На такива места е лесно да забравим някои от основните правила за риболов. Трябва да си припомним, че рибата не се храни непрекъснато. Понякога прави само бързи почуквания, друг път се «катери> цял ден по щеката. Като прилагате няколко прости принципа, можете да подобрите средния резултат от всичките ви постижения.

Много платени водоеми в Англия имат дизайн на канали само защото сред риболовците се смята, че каналите са много перспективни откъм улов. Ако хвърлим на водоема поглед отгоре, наистина изглежда като канал. Под самата вода приликата, навярно, е още по-голяма. Обикновено се изкопават така: по-достъпната страна има плитък шелф, който рязко пропада към средата (дълбока част) и се издига в полегата стена към отдалечения бряг. Обикновено отдалеченият бряг, а понякога и остров, предлагат доста по-богат улов защото рибата гледа да стои по-далеч от рибарите и се крие в тръстиките, което прави улова почти невъзможен. Въпреки всичко, има някои райони ,които си заслужава да бъдат проучени за да подобрим крайния резултат. Аз реших да посетя BW Making – платен изкуствен водоем в Wolvey и ще ви споделя някои мои наблюдения.

Планиран риболов

Днес съм седнал на Avon Poool, участък 3 на комплекса. Avon Pool, които, като повечето вирове в комплекса, е зарибен с голям микс от риба – на практика има тонове риба и именно това имам наум когато планирам днешния ден.
Водоемът е широк около 14 метра, три стъпки дълбочина и е плътно обрасъл с тръстика, където, естествено, ще е основната ми линия. След това водата се спуска плавно надолу до дълбочина от около 9 метра. Това е най-дълбоката част на водоема и вероятното място, където рибата обикаля за естествен улов на храна. Това ще е място за хвърляне номер 2.
Друго място, на което ще потърсим риба е плиткият шелф на отсамната страна, където обикновено се мотаят по-големите риби. Избирам си да седна в една извивка, така че ще пускам въдиците в нещо като малко заливче, на около 9 метра от мястото, където съм седнал. Около мен е доста е плитко – някъде към 40 см, но както казах, дълбочината се увеличава и на метър от брега е вече около две стъпки и половина. Това ще бъде място за хвърляне номер 3. Вече си имам три линии за атака и с правилно захранване и точно определено време за хвърляне по време на сесията, ще получа, надявам се, отличен среден резултат.

Вече 5 години откакто се занимавам с риболов на тези канализирани изкуствени водоеми и съм твърдо убеден, че рибата там реагира по абсолютно различен начин от тази в открити води. Специфичното за тези води е, че рибата не може да се оттегля по същия начин като в открити води – единствената й възможност е да се движи наляво или надясно. Това е много опасно, особено при мачов риболов, когато седналият до вас конкурент може да се окаже по-добър и да ви открадне рибата. Открил съм, че най-добрият начин да захраниш е още от самото начало да пускаш малко по малко храна («да капе»). Това е точният начин поради три причини:първо: така вие не плашите рибата и има много по-малък шанс тя да се оттегли. Обикновено рибата се плаши от големите количества храна, която буквално пада върху нея, затова гледайте да не я плашите за да не я откраднат от вашия участък. Второ: смятам за неразумно да се хвърля много стръв на плитък участък защото храната се размива към дълбокото и вие губите рибата за доста дълго време. И трето, а може би и най-важното: като хвърляте храната малко по малко, отклонявате рибата от обичайната й посока на движение. «Каналният» шаран целият ден прави плътни кръгове около тръстиката. Мисля, че моят подход ще ги обърка в моя полза.

Още повече, че шансовете ми се увеличават защото ще използвам захранка Sensas Crazy Bait Gold , смесена с микс от смляно месо, фино нарязани червеи, ларви, кастери, царевица и т.н. Тази виртуална смес ви показва каква стръв съм си приготвил за деня. Размесвам добре със сухата Sensas Crazy Bait Gold и хвърлям. Образува се страхотен «облак» на повърхността, който привлича всякакъв вид риба. Това е много важно защото първо се хващат няколко дребни рибки, а после участъкът започва бързо да се пълни с тях. Това пък привлича няколко лесни шарана, последвани от няколко платики. Колкото повече платики хванете, толкова по-голяма гаранция имате, че по-късно ще хванете шаран. Това затвърждава моята теория за спирането на преминаващата риба. Колкото повече риба захраните, толкова повече ще уловите. Това е саморегулиращ се метод, поне що се отнася до захранката. Пак повтарям, че трябва да захранвате постоянно за да осигурявате постоянно наличие на МАЛКО храна във вашия участък.

Монтаж

Монтажът за такъв род водоеми трябва да е доста семпъл. Освен това с него трябва да можете да хващате различни видове риба, което значи, че ще ви трябват няколко идентични монтажа (с изключение на кукичките), на които да закачате различна по вид и размер стръв.

И понеже хвърляме близо до тръстика – диаметърът е скромен по размер. Днес се спирам на 0,14 мм MAP Carpek, но няма да се замисля да сложа 0,16 мм или 0,18 мм, веднага щом се покаже хубава риба. Кукичката е 18-ка Mustad Stillwater Power. И преди това съм казвал колко добри са тзи кукички и напоследък използвам само тях при монтаж за шаран. Плувката е 4х12 МАР 6 тесен дибер (луковична форма), перфектна при дадените условия и става както за на “на пропадане”, така и за “на повдигане”.

Редя сачмите по начина, по който обикновено използвам при лов “на плитко”. Понеже дълбочината наистина не е голяма – не повече от 50 см, слагам три от N9 и две от N11. Те са на олколо 20 см от кукичката за да не пречат да се регистрират почукванията, дори и да заметна на малко по-голяма дълбочина. Хватката да усетиш почукванията с дълга щека е подобна на тази при лов “на плитко”. Да държиш твърда линия между върха на щеката и плувката означава драматично да се увеличи ъгълът на кълване. Кълването последва леко всигане на щеката така, че плувката да мръдне не повече от 10-на см. Този начин на контрол ви гарантира, че ще хванете повече риба, а и намалява риска от оплитане и в без това обилната растителност.

Монтирал съм на моята Gabriolino Superleague – лека, твърда щека, напълно подходяща за този вид риболов, – ластик No 12, леко хлабав.

Стръв за куката

За мен, едно начало с малък торен червей е добро – дава най-добра гаранция да хванеш де що плува. И което е важно – стои си цял на кукичката, а няма смачкан вид като кастера или ларвата! Това обаче може и да е проблем когато вашият участък е пълен с малки рибки, особено ако искате да закачите месо или кастер. Когато шаранът дойде, той се опитва да разгони малките рибки и едва тогава е моментът да смените стръвта с нещо по-деликатно.

Най-общо казано – най-трудното е да хвърляте възможно най-близо до тръстиките. Ще ми се да почна първо “на дъно”, но нямам нищо против да хвана нещо и на по-високото. Колкото повече рибата се бори за храната, толкова е по-голяма вероятността да се вдигне в по-горните слоеве, а през лятото можете да ловите и на 30-ина см! Друг трик е да добавите около 30-на см за дълбочина и да издърпате стръвта горе на плиткото. Това винаги хваща повече риба.

Долу в дълбокото

Не забравяйте, че от време на време трябва да давате “почивка”, т.е. да не захранвате с нищо за около 5 мин., например. Това ви гарантира повече почуквания след като върнете стръвта обратно.
Това важи най-вече за участък номер две. Имам чувството, че каквото и да хвърля, то потъва и се размива в дълбокото, на края на моята деветметрова линия.

Тук имам съвсем различен подход. Понеже не смятам да отделям много време на тази линия, трябва да сложа повече захранка за да задържа рибата за по-дълго време. Отново ще използвам Crazy Bait, но този път ще я смеся с нарязани червеи, кастери и царевица. Две топки са добро начало и ще държат рибата в готовност за около ? час. Смесих моята Crazy Bait с вода и ароматизатор Aromix Gros Poissons с вкус на риба. Това придаде а захранката малко мазен вид. Принципно това е линията, която използвам когато оставям дългата линия да почива. Не винаги я използвам в сесиите, но обикновено дава някой и друг килогам допълнително.

Обикновенно след като заложа хвърлям още една малка топка Crazy Bait. И оставям да почива до следващия път когато ми потрябва.

Монтажът е свръхпрост. – плувка 0,4 гр. МАР7, мнтирата на 0,14мм Carptek със 16-ка StillwaterPower кукичка. Слагам малки сачмички на около 6-7 см от кукичката и два дропера No10.

Един голям червей, двоен кастер или царевични зърна са добра стръв. Основно правило за това каква да бъде стръта е бързо да се определи каква риба се е появила след захранването. Това не важи за малките рибки и ако искате повече почуквания – сложете по-малка стръв. Ако има по-големи риби, те ще се ориентират по-бързо към по-голяма стръв. Естествено, трябва да съобразите с това и вида и размера на кукичката.

Монтаж за участък три

Атакуваме с плувка MAP дибер. Запазих си тази линия за десерт – за последните два часа на мачовия риболов и ако започне да кълве ще зарежа напълно останалите две.

Рано сутрин никак не е лесно, но когато слънцето заиграе и рибата играе.
Днес захраних с около 50-ина царевични зърна и шепа ларви и имах чувството, че захранката си остана така дълго време преди рибата да се престраши. Тази линия не беше много продуктивна днес, но това не ме разубеди традиционно да завърша сесията с нея.

Търпелив перфекционизъм .

Сесията беше перфектна от гледна точка демонстрация на моите идеи. Не беше лесно заради студа и ранната утринна мъгла, но след като слънцето се показа – рибата се показа. Събрах един живарник от шарани, мрени, бабушки, мъздруга, костури и дори кротушки – малко над 20 кг.

Писал съм и друг път за това, че тези платени водоеми изглеждат като канали. Добре, де, тук се прилагат напълно принципите, които се използват при каналите, но …..наобратно! Първоначално почвате със замятане и се свършва с лов на ръба, но внимавайте да не притискате много рибата за да не я изгоните от вашия участък. По-добре е да я оставите на мира за малко, да пробвате някоя от другите линии, да я оставите да се прегрупира и в края на краищата да добавите някое и друго парче в коша. Опитайте на водоема близко до вас.

Добавете коментар