Маршрут на яз „Антонивановци“

Язовир “Анотнивановци”, по настоящем яз “Въча” се намира по пътя Кричим Девин. Язовирът представлява част от каскада язовири, на река Въча. Това е един от големите български язовири . Характерно за него е, че е труднодостъпен, тъй като е разположен в естественото дефиле на реката. Това е предпоставка за богати рибни запаси, тъй като е изключително дълбок и това затруднява бракониерите. До преди няколко години на язовира се развъждаше изкуствено шаран и пъстърва, но днес садките са превърнати в атрактивни плаващи къщи на новобогаташите.
Достъпните за риболов места са сравнително малко. Основните от тях са добре познати на редовните посетители на язовира. Това са : районът около стената, под паметника, Америката, Старата хижа, аза, Осиковското дере…….
Там успешно можем да ловим почти всички видове риба-шаран, червеноперка, кефал, сом, бяла риба, костур, уклей, платика, каракуда, морунаж, пъстърва, мряна, скобар. Най-често използваните видове стръв са – бял и торен червей, пинки, жито, царевица, хляб, а за хищници жива стръв.
Подходящ такъм за фиксирана плувка е гол телескоп с дължина над 5 метра или болонезе, а за подвижно перо телескоп с водачи без значение от дължината.
За риболов на мирни риби при риболов с гол телескоп на фиксирана плувка се ползва удачно до 2-2.5гр. Отежнението зависи от дълбочината, интензивноста на кълване и стръвта. Влакното може да бъде основно-0.12 или 0.14, а поводът от 0.8 до 0.10. Желателно е телескопът да бъде оборудван с ластик, тъй като са възможни изненади от прословутите антонивановски шарани.
При болонезе основното влакно е 0.14-0.16мм. Плувката може да варира от 2.5 до 5-6 гр в зависимост от дълбочината и дистанцията на която ще се работи. Поводът може да бъде от 0.8 дзо 0.12, задържително с вирбел.
При подвижна плувка грамажът зависи от дължината на пръчката, диаметърът на основното влакно, дълбочината и стръвта на която ловим. При основно влакно 0.14 и дължина на пръчката до 3 м, ползвайте плувка 3.5-5 гр. При влакно над 0.18мм използвайте по-тежки плувки.
При телескопи над 3 м плувката може да е 2.5 – 3 гр, която ще потъва по-бавно, но ще е значително по-чувствителна. Можете да ускорите потъването, като поставите ограничител на кордата на половин метър от върха.
При риболова на шаран тъкъмът доста загрубява, тъй като Антонивановци е известен с големите си и борбени шарани. Там е възможно да ви ударят на плувка екземпляри от 3-4 до 10-12 кг. Ето защо според опита и преценката на риболовеца се използват влакна от 0.20 до 0.50мм.
Куките зависат основно от рибата която ще ловим. За дребни и средни риби от 0№ 18 до № 12, а за шарани от №8 до № 1.
Язовирът има много добри запаси от трофейни хищници- сом, бяла риба, костур, които са особенно предпочитани от столичните риболовци. Обикновено сомовете се гонят на дъно, сари , кльнкане и влачене на рапали и блесни. Предпочитани места са около аза, под и срещу Старата хижа, дълбокия залив и червената пръст. Размерът им е от 500.600 гр до 20-30 кг.
Носят се обаче и легенди за чудовища над 100 кг, които лежат около стената.
Бялата риба и костурът се гонят на живи рибки, туистери, отвесни блесни и влачене. Белите риби с размери 6-7 килограма не са рядкост, а костурите достигат до 3 кг. Най-удачно се ловят костурите от лодка, като се търси ято с подходящи размери.
Такъмът на плувка за риболов на хищник е телескоп с подвижно перо, влакно 0.18 до 0.25мм, а перото може да варира от 5 до 7 гр. Куката зависи от стръвта и е с размери от №8 до № 1.
За риболов на гъста риба задължително се подхранва мястото. Подхранката за дребни риби трябва да е по-ситно смляна, може да добавите и бял червей, а за едри риби наблегнете повече на царевицата и житото.
Класическа стръв за риболов на шаран това омесеният бял хляб. Съществуват различни школи за приготвянето на тази стръв. Основното е, че хлябът трябва да е много мек. Когато гоните едри шарани подбирайте внимателно мястото, като избягвате излишни движения и шумове. Хранете по малко със зърна царевица или топченца хляб.

07.2001г

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.