От книгата на Лий Джаксън – 7 част

От книгата на Лий Джаксън

От книгата на Лий Джаксън

За готовите смеси, такъмите и хранилките

Способът на риболов, известен като Method, е бил измислен в Англия и е предназначен за риболов на водоеми, богати на шаран. Този способ се е зародил съвсем спонтанно преди много години, когато за първи път английският риболовец Mr Grabtree е направил топка подхранка, в която слепил куката със стръвта. Впоследствие всичко се е променило до пружината, а днес до фидера.

От книгата на Лий Джаксън
От книгата на Лий Джаксън

И така, какво прави Method и защо е толкова ефективен. Основата на този способ е хранилката. Тя се пълни с храна, а стръвта е на къс повод съвсем близо до хранилката. Стръвта, която обикновено е грозд червеи или царевица, лесно попада в устата на шарана заедно с парченцата храна от хранилката. С риск да се повторя – отделете достатъчно време за избор на място. Постарайте се да откриете признаците за наличие на риба: мехури на повърхността, вълнение на водата и пляскане на шарани. След като намерите подходящо място, разположете се удобно и първо започнете да приготвяте подхранката. Първоначално може би на вашата хранилка ще се съберат някои от плевелните риби, ако ги има във водоема, но не се притеснявайте, шаранът неминуемо ще дойде. Когато това стане, вие ще разберете още при първия удар, който коренно се различава от ударите на плевелните риби. Бъдете готов.

Трябва да знаете, че шаранът е бил привлечен най-вече от храната, разпиляна около хранилката. В повечето случаи няма нужда от засечка, тъй като шаранът обикновено се самозасича. Този способ на риболов е много резултатен, тъй като обикновено в хранилката има компоненти, които привличат шарана. За засилване на резултата можете да добавите в храната ароматизатори, жива стръв, конопено семе. Някои риболовци от Европа добавят и гълъбова тор, макар че той се намира в изобилие във водоемите.

Освен това, лично аз препоръчвам да се ползват мощни шарански пръчки за риболов с хранилка, когато става дума за далечно замятане. Пръчките фидер не са достатъчно здрави за тази цел.

Що се отнася до линията, ако ще ловите на близко разстояние, можете да ползвате основно влакно 0.28, но ако ще ловите много навътре, основната линия не трябва да надвишава 0.22, за да можете да заметнете максимално. Тогава се прави здрав повод с по-дебела корда, която удържа натиска при замятането.
Сега да поговорим за хранилката.

Те биват най-различни и с различно утежнение. Тежестта на хранилката зависи от разстоянието, на което искате да ловите.

Хранилките за риболов на шарана са отворени от двете страни за разлика от фидерите за червеи. Храната трябва свободно да пада от тях… В зависимост от условията на риболов можете да направите хранилката подвижна или фиксирана. За предпочитане е да ползвате максимално къси поводи – така вашата стръв ще бъде възможно най-близо до хранилката и цялото хранително петно. Въпреки че това може да бъде отрегулирано и с периодично придърпване на цялата хранилка с макарата. Някои риболовци предпочитат да забият куката със стръвта в самата хранилка, но аз се опасявам, че при замятане тя може да остане под самата хранилка и да е практически невидима за шарана.

Искам да ви обърна внимание и на безопасността на шарана. Ако вие предпочитате да ловите с фиксирана хранилка и вашият шаран скъса влакното, хранилката ще остане заедно с куката закачена за него. Това може да се окаже фатално за рибата.

Независимо от вашата стръв, трябва да се грижите постоянно за хранителното петно, защото има сериозна опасност вашите шарани да се преместят при съседа.

Противно на класическия риболов на дъно, при който шараните се плашат от плясъка на оловото, при хранилката те задължително изследват какво е попаднало във водата и това се оказва за тях фатално. Обикновено след като заметна хранилката, аз дохранвам поне с още четири топки тежка подхранка с големината на топка за голф.

Принципно няма строги правила за храненето и дохранването. Всичко е въпрос на собствен опит и лични предпочитания. Много е важно да дохранвате максимално близко до вашата хранилка, в противен случай ще образувате няколко хранителни петна и вашата риба ще се разпилее, засити и вие няма да хванете нищо.

Вярно е, че много голяма роля играе подходящото място за риболов, но понякога дори и слабо резултатно място може да се окаже добро, ако се лови правилно с хранилка и се дохранва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.