Риболов на шарани в студена вода

Риболов на шарани в студена вода

Риболов на шарани в студена вода

Няколко поредни топли и слънчеви дни ви карат да прегледате плановете си и в главата ви се оформя мисълта да планирате излет до най-близкия водоем.

Ако има как да уловите и някой шаран, би било добре, нали? Внимавайте обаче, водата е студена, а рибата е обзета от летаргия. Как да я уловите? Единият от мениджърите на английския национален отбор – Марк Ади, дава няколко добри съвета за този сезон пред престижното списание Match Fishing.

Риболов на шарани в студена вода
Риболов на шарани в студена вода

На плувка

Едно от най-важните неща е здрава кука, хранилки, които предлагат статична стръв на разстояние, здрави плувки за работа с щека, здрава и тънка линия и правилна подхранка.

Куката трябва да бъде малка, но достатъчно здрава, за да не се изправи или счупи, когато удари шаран. Обикновено се използва линия с влакно 0.10-0.12 мм, което трябва да бъде достатъчно издръжливо и да не се разтяга. За предпочитане е да се ползва цял такъм, без монтиране на повод. На практика така линията няма да има слаби точки и ще се изненадате колко силна може да бъде тази екипировка.

Другият важен момент в линията е плувката. За риболов в плитки води няма нищо по-добро от dibber. Той е толкова къс, че когато отлепите стръвта от дъното и отпуснете отново, той веднага застава прав и незабавно показва, ако рибата кълве. Тези плувки са предназначени специално за голяма стръв, тъй като не потъват лесно под натиска на течението. Горната част на дибера варира от плоска до куполообразна, но всички модели се виждат идеално във водата.

Хранилката

Това е може би вторият по ефективност метод за риболов близо до брега, когато водата е студена. А понякога той се оказва и единственият печеливш. Подходящи за този сезон са хранилки за бели червеи с големи отвори и прикрепена тежест. Движещите се червеи често стимулират шарана да се храни, докато статичната хранилка с тежка подхранка може да бъде подмината. Подходящо е влакно 0.14 мм и повод 0.12 мм.

По принцип зимно време никога не можете да бъдете сигурни, че ще хванете именно шаран на водоема, където сте отишли, освен ако това не е изкуствено зарибено езеро. Първият ми съвет е да се уверите, че във водоема има достатъчно шарани. В по-големите водоеми колебанията в температурата на водата са по-малки и затова там има по-големи шансове да уловите шаран.

Малката стръв е ключът към успеха през този сезон. Най-удачно е да ловите с един или два бели червея на куката. Освен това има голяма вероятност рибата да клъвне в момента на пропадане, което е още един довод в плюс на малките и леки примамки. Най-удачно през зимния сезон работят белите червеи, кастерите и пелетите. Ако решите да ползвате тежка подхранка, тя задължително трябва да бъде солена на вкус и тъмна на цвят.

Към стръвта и подхранката може да се добави Liquit Pelled Feed като подобрител, тъй като малкият облак от масло, който се образува около всеки червей, привлича шарана. През лятото обаче, когато шаранът е агресивен, добавката може да го разколебае.

Утежнението е истинска мъка, когато се лови в плитка вода. Всеки е оплитал линията си било при подаване или при празно засичане. Затова при плитки водоеми групирайте съчмите.

Как да ловим?

Когато се лови шаран с плувка dibber, стръвта непрекъснато се повдига от дъното и се отпуска. Кълването обикновено става точно по време на отпускането или малко след това. Не е нужно стръвта да се изважда от водата, просто отлепете линията с 30 см от дъното и отпуснете плавно. Добре е да изнесете върха на щеката малко встрани, така пропадането ще е по-апетитно за шарана.

Много често обаче щеката не е най-добрият вариант за риболов. Ако рибата е в отсрещния бряг и трябва стръвта да се подаде на 10 см от тръстиката, това не може да стане с друг уред освен с щека. Ако обаче рибата е някъде по-навътре или в средата на водоема, по-удачно е да се лови на мач или фидер.

Тогава, когато шараните са извън обсега на щеката, малката хранилка с малка стръв винаги дава добър резултат.

12 съвета за улов на шарани в студена вода

1. На места, където има различни видове риба, хващайте това, което кълве. Не може да се гарантира уловът на шаран в студена вода.
2. За да хващате шаран през зимата, ползвайте пелети, защото те не привличат толкова силно останалите риби.
3. Захранвайте всяка минута – плясъкът примамва шарана.
4. Ако не се обади шаран, захранвайте с бели червеи и кастери.
5. Ако храните с бели червеи и кастери, очаквайте и други видове риба да ви кълват периодично.
6. Използвайте щека, за да поставите стръвта на необходимото място, рибата се държи на по-сбити пасажи в студената вода.
7. Забравете дънната стръв, тя функционира по-добре при шаран, когато водата е топла.
8. Използвайте малка стръв и я движете постоянно – движението може да стимулира шарана да се храни.
9. Ако не можете да използвате щека, ползвайте хранилка с бели червеи. Не оставяйте хранилката прекалено дълго във водата и сменяйте стръвта често.
10. Използвайте ваглер, ако не можете да използвате щеката, за да поставите стръвта на определеното място.
11. Можете да пробвате риболов на дъно, за да уловите шаран в студена вода, когато той стои близо до дъното.
12. Помнете, че температурата на водата, а не на въздуха, определя поведението на рибите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.