Риболов на скобари с Юрий Пейков

Риболов на скобари с Юрий Пейков

Риболов на скобари с Юрий Пейков

Средното течение на река Арда е изключително живописно и едно от малкото места, където все още има риба в изобилие

Местата за риболов се намират там, където Арда се влива в язовир “Кърджали”. До обекта се стига по пътя от Кърджали за село Ардино. Пътят не може да се нарече чудесен, но се пътува сносно. В зависимост от нивото на водата се подбира мястото за риболов. В момента обаче водата в язовир “Кърджали” пада главоломно и рибата се е дръпнала нагоре по реката. В този участък Арда тече с малко вода, но има големи вирове с подходящи дълбочини, които са пълни с морунаж, скобар, уклей и кефал, мряна.

Риболов на скобари с Юрий Пейков
Риболов на скобари с Юрий Пейков

След навлизането в дефилето покрай реката почти всеки вир е подходящ за риболов. Колкото по-навътре навлизате в дефилето, толкова пътят се приближава до водата.

Подходящото място

Край реката сме с националния състезател Юрий Пейков, Жоро Костов от клуб „Светослав“, любимият ви главен редактор и един наш приятел Камбата.

След кратко наблюдение Юрий преценява, че е добре да се настаним на големия вир на Арда над моста. Юрий избира това място, тъй като смята да лови на щека, а мястото е подходящо за тази цел. От средата на реката към отсрещния бряг става по-дълбоко и има ръб. Дълбочината е около два метра. Има съвсем слабо течение. Отсрещният бряг представлява една отвесна скала. Времето е тихо и слънчево.

Жоро Костов ще лови с болонеза и избира място по-надолу , с по-бързо течение.

Системата

Юрий монтира плувка 0.5г. Според него на реката специално скобарът е изключително предпазлив и той го лови винаги с малка плувка. Въпреки дълбочината от два метра, водата във вира е много бистра и рибата е много предпазлива. За основно влакно Юрий ползва 0.12 мм, повод Xilo 0.9 мм и кука Drenan fine maggot №18. Дистанцията на която той лови, е 11м, тъй като на около 8 м от брега е средата на течението. Бъркайки зад него, Юрий напипва ръба, там може да задържа или изтича по-добре, тъй като това е мястото, където се хранят скобарите. Ето защо Юрий прави своята щека Browning Champion chois на 11 м, с 3 м топсет. Съобразявайки се със слабото течение на реката, Юрий оставя около 60 см разстояние от върха до плувката. Това му дава възможност по-добре да контролира линията при изтичане и задържане.

Подхранка

Тъй като Юрий иска да лови само скобари прецени, че ще е правилно да се храни периодично и по малко само с кускус, в приготвянето на който той е всепризнат майстор. Кускусът Юрий стреляше с жилка през 15-20 минути. За тази му преценка повлия и фактът, че на няколко метра над нас имаше колега, който обилно хранеше, и то с хляб. Юрий носеще няколко пакета от своята подхранка „Ефект“, но при дадените обстоятелства тя се оказа излишна.

Стръв

За риболова на скобар, особено в бистра вода, ловенето на троха (снежинка) е един от най-резултатните методи. За Юрий хлябът е универсална стръв, на която риболовецът може да лови почти всички мирни риби. Не напразно една от съставките на всички вносни подхранки е галетата.

За мътна вода Юрий препоръчва хлябът да е добре омесен, като има различни начини и теории за омесване и ароматизиране. В чужбина се продават различни видове готови хлябове, специално за риболов. Също така и приспособления -замбички, с различни размери, които оформят трохата.

В случая обаче водата е бистра и Юрий лови на снежинка и кускус. Тъй като се лови с български хляб, Юрий защипва трохата с ръка за ствола на куката.

Много е важно при замятане стръвта да се подаде нежно, тъй като трохата лесно пада от куката, пояснява Юрий. Дадената система и стръв са подходящи най-вече, когато се лови над и на пясъчно дъно. Тъй като в противен случай стръвта лесно пада от куката.

Както твърдят западняците, 50% от успешния риболов е да сте се настанили на брега удобно.

След като е осмислил всичко казано по-горе, Юрий премерва дълбочината със сонда и пристъпва към риболова. Още с първите замятания следват удари и първите алаи вече мърдат в живарника. Екземплярите са около 500 – 800 гр. Кълването е на приливи и отливи, като при намаляване на интензитета Юрий подава по малко кускус с прашката и продължава да ги лови. Периодично той сменя стръвта като мени хляба с кускус.

По време на една от паузите Юрий опитва да активизира и привлече рибата с няколко топки тежка подхранка. Ефектът е мълниеносен, но се събират хиляди уклеи и това бързо го отказва от хвърлянето на такава подхранка.
Рибата кълве равномерно през целия ден. В късните следобедни часове тя обаче се изтегля към отсрещния бряг и тогава кълването на 11-я метър се разрежда. За сметка на това Жоро Костов, който междувременно е дошъл, започва да ги лови успешно с болонезата на отсрещния бряг.

Любимият ви Главен редактор също не се посрами и лови прилично количество риба. Риболовът завърши с общ улов около 20 кг скобар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.