Зимата – по-малко храна, повече риба

Зимата вече дойде. Наистина няма масови улови, но за сметка на това обикновено уловите са трофейни. Зимният риболов обаче коренно се отличава от другите сезони. Погрешно е да се смята, че през зимата няма нужда от подхранване, също така обаче резултатите ще са плачевни, ако храните обилно както през лятото. Сега рибата се засища много бързо и лесно. Зимата трябва да се храни с малки топки и рядко, за да привлечете рибата.

Зимата - по-малко храна, повече риба
Зимата - по-малко храна, повече риба

Червеноперката

Най-активно хранещата се риба през зимата е червеноперката. Подходящата подхранка позволява да я съберем на едно място. Храната трябва да бъде достатъчно лепкава, за да пада на дъното и там да се разпада бавно. Добре е подхранката да бъде ароматна и солена на вкус. Живата стръв внася допълнителна примамливост в храната. На първо място това са пинки, като едновременно се ползват и за стръв. На едър червей се преминава само ако на пинки се ловят дребни риби. Другият вариант да отсеем едрата риба през зимата е да ловим на конопено зърно.

Зимната платика обича сладкото

През зимата платиките си падат по сладкото. Затова в храната задължително трябва да има някакъв сладък компонент (какао, медени питки или карамел). Живата стръв към храната също е пинки или накълцан торен червей. Както и при храната за червеноперка топките трябва да се разпадат едва на дъното. Прекалено сухата или преовлажнена подхранка се разбива на повърхността и не дава нужния ефект. За стръв може да се ползва торен червей. Често на него се хващат най-едрите екземпляри.

Сиренето – амброзия за зимните мрени

Всеизвестно е, че сиренето и кашкавалът са любимата стръв за белите мрени. Но през зимата бялата мряна обича също така и месни примамки. Понякога те успешно кълват на дъждовен червей или парченце шунка. Вероятно рибата се активизира от миризмата на шунката. Подхранката задължително трябва да има аромат на сирене.

Добавете коментар